Så här påverkar utsläppskraven din bils fasta kostnader

Vad är på gång? – Arbetsgruppen som jobbar på ett förslag till förändring i trafikbeskattning kommer att ge en mellanrapport fredagen 18.8. I arbetsgruppen finns alla regeringspartier representerade.

I framtiden kommer trafikbeskattningen att ändra. Arbetsgruppen har frågat klimatpanelen på femton personer med forskare och professorer som statsrådet utnämnt om råd. Klimatpanelen har enhälligt konstaterat att beskattningen borde gynna bilar med lägre utsläpp betydligt mera.

Biltyper som uppfyller kraven

Vilka biltyper är det som kommer att visa vägen? – Biltyper med mindre utsläpp kommer att gynnas i ännu större utsträckning än i dagsläget. Det handlar alltså om hybrider, laddhybrider och bilar som helt och hållet drivs av elmotor.

Hybrid – HEV

Hybridbilar är bilar som har både en förbränningsmotor och en elmotor, bilen går inte att ladda med el utan batteriet med vilket bilen kan drivas, laddas när när bilen används.

Laddhybrid – PHEV

En laddhybrid har både förbränningsmotor och elmotor, skillnaden på en hybrid och en laddhybrid är att man kan ladda elmotorns batterier med el. Man kan alltså köra en laddhybrid helt och hållet på el.

Elbil – EV

En elbil har ingen förbränningsmotor alls utan drivs enbart av el. Bilen laddas då hemma eller på laddningsstationer.

MB-Mobile har de rätta bilarna

Vad betyder allt detta för oss bilägare? – Det är redan fördelaktigt att välja bil enligt utsläpp, det kommer i framtiden att vara ännu större skillnad. På MB-Mobile strävar vi till att våra kunder ska göra ett så bra val som möjligt när de köper bil, ett val som passar kunden bäst.

Kraven som redan nu sätts på utsläppen gör att efterfrågan på kostnadseffektiva bilar med bra egenskaper ökar. Kia är föregångare i den här kategorin, KIA har många olika bilmodeller i olika storleksklasser och prisklasser. Nedan ett par exempel.

Kia Niro hybrid – En hybrid crossover, det bästa av två världar. Fås även som laddhybrid

Kia Optima Sedan/Sportswagon laddhybrid  – En välutrustad sportsedan med premiumkänsla, mindre miljöpåverkan i stor stil- och komfortfaktor

Kia Soul el – Elbil & SUV, körsträcka på upp till 250 km per laddning och snabbladdas till 80% på 33 min

Begagnade bilar

Vi fokuserar alltid också på framtidssäkra bilar vid import. Vi importerar redan kostnadseffektiva begagnade hybrider, laddhybrider och elbilar. Vi är säkra på att i framtiden kommer majoriteten av våra kunder att välja någon av dessa biltyper.

Nissan Leaf EV

På bilden: Nissan Leaf EV elbil