Skrotningspremie

Då var det dags igen! År 2015 hade vi första gången möjligheten att utnyttja skrotningspremien vid bilbyten och från den första januari till slutet av augusti detta år är det också möjligt. Skrotningspremien grundar sig på ett beslut fattat av regeringen. Denna gång uppskattas att 7400 nya personbilar kommer att säljas. Tanken med beslutet är att föryngra Finlands bilpark med lågutsläppsbilar. Effekterna kan vi direkt se i minskade trafikutsläpp.

Vad innebär skrotningspremien?

Lagen som träder i kraft innebär att en privatperson kan få bidrag för att skrota sin gamla bil vid köp av en ny bil med lägre utsläpp.

Staten betalar en skrotningspremie på 1000 eller 2000 euro och dessutom betalar bilbranschen 500 euro ytterligare per fordon. Alltså totalt blir det:

  • 1500 € bidrag för en ny bensin eller dieselbil vars utsläpp är mindre än 110 g/km
  • 2500 € bidrag för en laddhybrid- och elbilar eller bilar som till sin helhet eller delvis drivs på höginblandad etanol eller biogas.

Bidragen är ämnade för privata bilägare, företag kan alltså inte dra nytta av det.

Vad krävs för att använda skrotningspremien?

  • Ägaren av den nya bilen måste samtidigt vara ägaren av bilen som skrotas. Dessutom måste hen ha ägt bilen i minst 12 månader innan den skrotas.
  • Bilen som skrotas måste ha tagits i bruk innan år 2007.
  • Bilen måste ha varit i trafik under år 2017 och även vid tidpunkt för skrotningen.
  • Den köpta bilen får inte ha blivit registrerad tidigare.
  • Bilen som köps och bilen som skrotas måste vara personbilar.
  • Skrotningsintyg och intyg över att den nya bilen är beställd ska vara daterade tidigast 1.1.2018 och senast 31.8.2018.
  • Skrotningsintyg ska löverlåtas till återförsäljaren. Skrotningsintyg fås då man överlåter fordonet som ska skrotas till en officiell mottagningspunkt. I Finland är det gratis att lämna in bilar till skrotning.

År 2015 betalade staten ut 8 miljoner euro i skrotningspremier, det är även budgeten för år 2018. Målet med skrotningspremien är att 30 % av sålda bilar ska ha lägre utsläpps. Förra gången förnyades bilparken med runt 8000 nya bilar.

Med skrotningspremien vill man även stimulera försäljningen av elbilar. Till år 2030 är målet att få 250 000 elbilar ut på vägarna. Då gamla bilar byts mot nya ökar även säkerheten i trafiken. En ny bil är till och med 50 % säkrare och drar en tredjedel mindre än en en genomsnittlig bil från 90-talet.

Exempel på bilar för vilka du kan dra nytta av skrotningspremien:

Kia Rio från 13 990€

Skrotningspremie 2018

En kompakt bil som rymmer allt du behöver. Rion skiljer sig från konkurrenterna med sin eleganta och dynamiska design, Bekvämlighetsfunktioner, tilläggsutrustning och modern teknik gör bilresorna till en ren njutning. Då du använder dig av skrotningspremien får du 1500€ i bidrag för en manualväxlad Kia Rio.

Läs mer

Fiat 500 från. 14 991€

Skrotningspremie Fiat 500

Kultbilen från 60- och 70-talen får ännu idag folk att vända på sina huvuden. Den moderna Fiat 500 har ärvt en hel del från sin anfader, men är större och rymligare, men ändå en smidig och kompakt stadsbil. Vid köp av en Fiat kan du få 1500€ i skrotningspremie.

Läs mer

Kia Niro från 27990€

Det är det optimala valet för de som bryr sig om miljön – och bryr sig lika mycket om njuta av körningen. Du får bidrag på 2500€ vid köp av denna bil om du utnyttjar skrotningspremien.

Läs mer

Hitta närmaste insamlingspunkt: www.autokierrätys.fi

Skrotningspremiens egna sidor: www.romutuskampanja.fi/