Lätt hybrid, hybrid, plug-in hybrid och elbil – Hur skiljer de sig?

Populariteten hos olika hybrid- och elbilar växer enormt, och de ökar också ständigt i vår gatubild. Det finns nu fyra olika alternativ: lätt hybrid, hybrid, plug-in hybrid och elbil. När man överväger dessa alternativ uppstår för många frågan vad som är de största skillnaderna mellan dem och vilka av dessa skulle vara det mest lämpliga alternativet i deras vardag?

Lätt hybrid – En glimt av mer miljövänlig körning

Förutom förbränningsmotorn har den lätta hybriden ett 48-volts litiumjonbatteri. Det lätta hybridsystemet återvinner energi vid retardation och ger extra vridmoment vid acceleration. På detta sätt minskar bränsleförbrukningen, men i det här alternativet kommer bilen inte alls att fungera utan att använda en förbränningsmotor.

Hybrid – Två kraftkällor istället för en

Hybridbilen har en elmotor och en bensinmotor, som båda driver bilen. Hybriden kan använda en förbränningsmotor ensam eller en elmotor för att hjälpa den. Det har inte en separat laddningskontakt för laddning av batteriet, utan energi kan återvinnas när du startar, bromsar eller stannar under körning. Batteriet laddas omärkligt och bränsleförbrukningen är betydligt lägre än i en vanlig förbränningsmotorbil.

Laddningsbar hybrid – Elbilkänsla med en bensinmotor

Plug-in-hybriden, dvs. den laddningsbara hybriden, har både en elektrisk och en bensinmotor. Den fungerar annars på exakt samma sätt som en hybrid, men den har ett större batteri som kan laddas som en elbil med en extern laddare eller uttag. Som ett resultat är driftsavståndet när du kör med enbart en elmotor betydligt längre än med en hybrid upp till 50 kilometer.

Elbil – Det grönaste valet

Elbilen kör enbart på en elmotor som laddas vid en laddningsplats eller från ett vanligt eluttag. Elbilsägare laddar i dag alltmer sina elbilar hemma över natten och det räcker för deras dagliga körbehov.

Vad är en lätt hybrid?

Förutom förbränningsmotorn har lätt hybrid (MHEV) ett batteri som fungerar ett stöd för förbränningsmotorn. Lätthybriden återvinner energi vid bromsning och ger ytterligare vridmoment vid acceleration. Lätthybriden laddas inte via kontakten.

Vad betyder en hybrid?

En hybridbil har vanligtvis två kraftkällor, en förbränningsmotor och en elmotor. De vanligaste hybridmodellerna för bilar är lätthybriden, helhybriden och plug-inhybriden.

När är en hybrid lönsam?

Detta påverkas av den årliga körsträckan, laddningsmöjligheter, resans längd och typ av sträcka, der vill säga att köra i en tätort eller på en landsväg. En laddningsbar hybrid är lönsam när du kör korta sträckor att köra, men ingen laddningsförmåga.