Laddningsställen för elbilar – var kan jag ladda min bil?

Antalet laddningspunkter för en elbil och en laddningsbar hybrid har ökat exponentiellt de senaste åren. Du hittar laddningsplatser, till exempel på bensinstationer, köpcentra, i anslutning till butiker och andra enskilda företag som erbjuder laddmöjligheter. Laddningspunkterna i din hemstad lär du dig snabbt, men när du planerar en längre resa är det en bra idé att planera var elbilen kan laddas. Observera att inte alla laddstationer har den laddningskontakt du behöver. Information om laddningsmarkeringar hittar du här.

Vid en offentlig laddningsplats kan alla ladda sina elbilar. Längs vägen är det lätt att hitta offentliga laddningsplatser, till exempel via webbsidor och mobilapplikationer. De flesta laddningsstationerna finns i södra Finland och i de största städerna, men laddningsplatser börjar också hittas på mindre platser när elbilar och laddningsbara hybrider blir vanligare.

Elbilens laddningsplatser på kartan x 6

Tesla

Du kan välja adressen för laddningsplatsen för elbilar på kartan och få information om laddpluggarna, deras mängder och effekt. Du kommer åt Teslas webbplats här.

Recharge

Du kan se laddningsställen för elbilar och deras adresser på kartan och få information om laddningstyperna och antalet kontakter. Denna webbplats erbjuder också laddstationer från andra nordiska länder. Se Recharges laddningsplatser här.

Latauskartta.fi

Latauskartta.fi är en karttjänst som tillhandahålls av elbilister rf, där du kan se laddningsplatsernas adresser på kartan och information om laddpluggar, deras antal och deklarerad effekt. Här visas laddningsplatserna i olika färger beroende på pluggtyp, så att du kan begränsa önskade pluggtyper. Här kan du också se laddstationer på andra håll i Europa. Se latauskartta.fi.

Fintrafik trafiksituationstjänst

Du kan välja laddningspunkter separat från menyerna och se deras adresser på kartan. Du hittar information om laddningspluggarna, deras mängder och deklarerade krafter, och laddningsplatserna visas i färg enligt pluggtypen. Se trafikinformationstjänstsidorna.

PlugShare

Från PlugShare hittar du laddningspunkterna med elbilens adresser på kartan, information om laddpluggarna och deras antal, och delvis också priset. Här är snabbladdningspunkterna markerade i olika färger och du kan välja önskade pluggtyper. Denna tjänst är delvis på engelska och inkluderar laddstationer runt om i världen. PlugShare finns också som  mobilapp. Du hittar onlineversionen här.

Chargemap

Chargemap kräver registrering, men därifrån kan du se information om laddstationer med deras adresser på kartan, information om laddningstyper och kontaktnummer, ström och priser, laddningsplatser är markerade i olika färger beroende på laddningseffekten. Detta är på engelska och inkluderar laddstationer runt om i världen.  Finns också som mobilapp. Kolla onlineversionen här.

Läsa mer