Helelektrisk skatteförmån för tjänstebil: Vad betyder det?

Regeringen har godkänt införandet av en skatteförmån för helelektriska bilar. Syftet är att påskynda spridningen av elektriska tjänstebilar, vilket innebär en rabatt på 170€ på det månatliga skattevärdet. Dessutom kommer laddningsförmånen på arbetsplatser och offentliga laddningspunkter att omvandlas till en skattefri förmån. Laddaren anses också vara ett tillbehör för tjänstebilen. Dessa förmåner gäller från 2021 till 2025 och gäller även bilar som köpts 2020.

Fast euro-förmån

Ändringen av skatteförmånen innebär en fast förmån i euro på storleken på bilförmånen och gäller både den fria bilförmånen samt driftsförmånen bland helelektriska tjänstebilen. Från den fria bilförmånen dras redan 120€ av driftskostnaderna, så med den nya skatteförmånen skulle förmånen vara så hög som 290€ 2021–2025.

Fri bilförmån: Vid fri bilförmån betalar arbetsgivaren alla kostnader som orsakas av bilen.

Bruksförmån: I fall av bruksförmån betalar du själv dina bränslekostnader, och beroende på ditt avtal kan du även väntas betala eventuella reparationer och anskaffningar av nya däck.

Laddningsförmåner på arbetsplatsen

Dessutom kommer laddningsförmånen på arbetsplatser och offentliga laddningspunkter att omvandlas till en skattefri förmån. Detta gäller bränslen som arbetsgivaren betalar samt arbetstagarens egen bil och tjänstebilen och, förutom elbilar, även laddningsbara hybrider.

Betydande fördelar för förnyelse av bilaparken

Tjänstebilarnas betydelse för förnyelsen av bilparken är stor, eftersom upp till en av fem av de första registrerade bilarna förvärvas som tjänstebil. Det är faktiskt ett mycket mer naturligt sätt att förnya bilparken, eftersom tjänstebilister har en lägre tröskel för ny teknik. Tjänstebilar används i genomsnitt tre år, varefter de återvänder till försäljning som förmånliga begagnade bilar. Som ett resultat förväntas tröskeln sänka för att köpa helelbilar också för privat bruk.

Kia E-Niro

Med Kia E-Niro helelektriska bil kör du upp till 455 km med en enda laddning på vägen, medan du i stadskörning ökar avståndet något när retardationsenergin återställs automatiskt. Laddningstid hemma 9,5 timmar, men i snabbladdaren upp till 80% bara 42 minuter. Kia E-Niro har fått beröm för sin snabba åktur (204 hk).

Läsa mer om Kia E-Niro här.

Läsa mer om Kia E-Niro på vår blogg. 

Ett ständigt växande utbud av Plug-in Hybrid och Hybrid

Om helelektrisk körning inte verkar vara din egen sak än, hittar du också ett omfattande urval av nedladdningsbara hybrider såväl som traditionella hybrider på Kia.

Du kan bekanta dig med miljövänliga alternativ här.