Frågan om evigheten: dubbar eller friktion?

Vinterdäck byts ut nu. Behöver du nya vinterdäck men undrar mellan dubbar eller friktion? Här är några bra tips för att göra det lättare att välja vinterdäck. Enligt den nya vägtrafiklagen är vinterdäckens användningstid nu från november till mars om vädret kräver det. Under denna period måste huvudspårens djup vara minst 3 mm.

Enligt lagen kan du dock välja antingen dubbar eller friktion för dina vinterdäck. När du väljer vinterdäck är det en bra idé att vara uppmärksam på åtminstone några viktiga frågor, till exempel hur mycket du kör, vilken typ av vägar, vilken typ av förare du är eller hur mycket du har kört på vintern? Det är också viktigt att komma ihåg att inga däck ersätter rätt lägeshastighet, lugn körstil eller vikten av framsynthet.

Dubbdäck

Dubbdäck är det bästa valet för förare som behöver komma i trafik oberoende av väder. Dubbdäck är lämpliga för isiga, snöiga och hala vägar. Dessutom är greppet riktigt bra även i plötsliga situationer. Dessa är ett bra val även när upplevelsen av vinterkörning ännu inte är tillräckligt. Dubbdäck anses i allmänhet vara det säkraste och tryggaste alternativet för alla vinterkörare.

Friktionsdäck

Ett friktionsdäck är ett bra val för en måttlig och erfaren förare och när däcken oftast körs på snö. Moderna friktionsdäck håller också i besvärliga förhållanden, men jämfört med detta är dubbdäck fortfarande bättre. Om du betonar komforten när du väljer vinterdäck är friktionsdäckens däckbrus betydligt lägre och bytesintervallet är mer flexibelt. När man jämför dubb- och friktionsdäck är friktionsdäck också det mer bränsleeffektiva alternativet.

MB-Mobile service – Däckbyte och däckhotell

Om du inte vill byta dina däck själv kan du boka en tid för att byta dina däck från oss. Om du vill kan du också få dina valda vinterdäck genom oss. När du inte vet var du ska lagra dina vinterdäck kan du också boka däckförvaring från oss på däckhotellet. (Tjänsten inkluderar tvätt, förvaring och utbyte.)