Kolla nybilsinköp och drivmedel på olika orter i Finland

I Finland registrerades 96 294 nya personbilar år 2020, och hela 62 933 av dem var bensindrivna. Antalet nyregistrerade dieselbilar var 14 089, vilket ännu år 2020 räckte för en andra plats i nybilstävlingen. Laddhybrider med el- och bensinmotor knappade in och slutade som stark trea med 12 768 nyregistreringar år 2020. Renodlade elbilar är fortfarande rätt ovanliga, siffran för den här biltypen stannade på 4339 år 2020.

Siffrorna blir betydligt mer intressanta om vi granskar dem på olika orter, i förhållande till folkmängd. Det finns nämligen stora skillnader mellan orter. Var tror du det registreras flest elbilar? Vilken är den dieseltätaste orten? Vem kör egentligen med gasbilar? Använd vårt verktyg nedan så får du svar på dina frågor!

ORT

Är du intresserad av en speciell ort så väljer du enbart orten i listan och klickar på “visa resultat”. Då visas antalet nyregistrerade bilar per 10 000 invånare på orten under år 2020. Dessa bilar är också uppdelade enligt drivmedel, så att du kan se vilka typer av bilar som nybilsköpare valde på orten år 2020.

DRIVMEDEL

Vill du kolla intresset för ett speciellt drivmedel så väljer du till exempel “diesel” i verktyget och klickar på “visa resultat”. I resultatet visas då en lista på orter i Finland, där ort nummer ett är den som hade flest nyregistrerade dieselbilar per 10 000 invånare år 2020.

Genom att välja både en ort och ett drivmedel, exempelvis diesel, får du fram information om hur många nya dieselbilar som registrerades på din valda ort per 10 000 invånare år 2020.

JÄMFÖR

Du kan också jämföra två olika orter i verktyget. I det övre fältet fyller du i den ort (och eventuellt även det drivmedel) du vill kolla, och i det nedre fältet väljer du en ort att jämföra med. Klicka på “visa resultat” så ser du statistiken för de två orterna bredvid varandra. Verktyget har skapats på uppdrag av MB-Mobile utgående från Transport- och kommunikationsverket Traficoms statistik från 2020.