Topp 5 orsaker till att köpa en elbil

Tröskeln för att köpa elbilar har sänkts de senaste åren då allt fler hybrider och helelektriska bilar finns i vår gatubild. Elbilarnas popularitet växer nu i snabb takt, varför fler och fler funderar på att välja elbil eller hybrid. Vi sammanställde en fempunkts lista över fördelarna med elbilar för att underlätta beslutsfattandet.

1.Elbilar är billigare alternativ på längre sikt

Kostnaden för elbilar vägs starkt vid köpet och är vanligtvis cirka 10 000 euro dyrare än liknande med bränslemotorer. Men skillnaden mellan hybrider och laddhybrider jämfört med bränslemotorer är mycket mindre.

Fördelarna med en elbil återspeglas i bränslekostnaderna. Bensin för hundra kilometer med bil kostar cirka 15 euro, medan elektrisk körning kostar 2–3 euro. Elbilar är därför ungefär fem gånger billigare än en bränslemotorbil. Denna skillnad märks även i laddningsbara hybrider, vars elektriska räckvidd redan kompenseras av daglig körsträcka.

Underhållskostnaderna är också minimala i elbilar jämfört med bränslesmotorer. Elbilens underhållsprogram inkluderar till exempel inte byte av kuggrem och motorolja, och bromsarna slits mindre på grund av återvinning av bromsenergi och bilens motorbromsning.

Vid kostnaden för en elbil bör man dock ta hänsyn till inköpspriset av en hemladdningsstation, vilket gör det möjligt att ladda bilen till exempel under natten. Vår bilförsäljning guidar dig gärna vid köp av en hemladdstation.

2.Elbilservice är enkelt

Elbilsunderhållsprogrammet beror också mycket på märket och modell, men ett bra exempel är nya Kia e-Niro. Dess underhållsprogram består av att byta ut friskluftsfilter och inspektera bilen var 15 000 kilometer. Så inget annat behövs för att behålla Kias 7-åriga garanti, som även täcker körbatteriet. Om vi ​​tänker på ett underhållsprogram för en normal bränslemotorbil så ser vi hur mycket lättare det är att underhålla en elbil.

MB-Mobile-service är Kia-märkeservice som garanterar professionell och bästa service för din bil, även med hybrid- och elbilar.

3.Återförsäljningsvärdet för en elbil bevaras bättre

Fördelarna med elbilar återspeglas också i andrahandsvärdet. Elbilar tappar inte sitt andrahandsvärde som en bränslemotor, eftersom bilen praktiskt taget inte slits mycket under körningskilometrar eller användnings år. Det motsatta gäller för bränslemotorer. När du köper en ny bensin- eller dieselbil kommer värdet att sjunka flera tusen euro på några år, därför att den slits ut i bruk.

4. Elbilen är det mest miljövänliga alternativet

Att köra elbil är betydligt mindre skadligt för miljön än att köra med en bränslemotor, särskilt här i Norden, när större delen av vår energi är förnybar energi. Elbilar släpper inte heller ut koldioxid som är skadligt för vårt klimat, så de är ett mycket mer miljövänligare alternativ i stället för en bränslemotorbil. Det är också stor skillnad mellan hybrider och nedladdningsbara hybrider.

5. Elbilen är tyst och accelererar

Elbilar är tysta och snabbt accelererande jämfört med vanliga bränslemotorbilar. Detta kan vara en utmaning för någon som gillar ljudet från en bränslemotor, å andra sidan kommer det definitivt tillbaka i det faktum att till exempel nya Kia EV6 accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på bara 5,2 sekunder. Tystnaden ger också mycket körkomfort.