Romutuspalkkio

Se on täällä taas! Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa kokeiltu romutuspalkkio tulee voimaan vuoden 2018 tammikuussa ja on voimassa elokuun loppuun asti. Romutuspalkkio perustuu eduskunnan joulukuussa hyväksymään lakiin. Tänä aikana arvioidaan myytävän 7400 uutta henkilöautoa. Tavoitteena tällä lakimuunnoksella on uudistaa autokantaa ja edistää vähäpäästöisempien autojen hankintaa. Vaikutukset voidaan nähdä suoraan liikennepäästöjen vähentymisenä.

Mitä romutuspalkkio tarkoittaa?

Voimaan tuleva lakimuunnos tarkoittaa sitä, että yksityishenkilö voi saada tukea vanhan auton romutuksen yhteydessä uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan.

Valtio maksaa romutuspalkkiota 1000 tai 2000 euroa. Autoala maksaa lisäksi romutettavaa autoa kohden 500 euroa. Eli yhteensä:

  • 1500 € tuki uusille bensa/diesel autoille joiden päästöt ovat alle 110 g/km
  • 2500 € tuki ladattaville hybrideille, täyssähköautoille tai autoille, joiden käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli tai maa-/ biokaasu.

Tuet on suunnattu yksityisille auton omistajille, eivätkä yritykset voi niitä hyödyntää.

Mitä romutuspalkkion saaminen edellyttää?

  • Uuden auton omistaja on myös romutettavan ajoneuvon omistaja, joka on omistanut auton yhtäjaksoisesti 12 kk ennen romuttamista.
  • Romutettava auto on otettu käyttöön vuonna 2007 tai aiemmin.
  • Auto on ollut liikenteessä vuonna 2017 ja on myös romutushetkellä.
  • Hankittavan auto on ensirekisteröitymätön.
  • Romutettava auto ja tilalle hankittu uusi auto ovat kumpikin henkilöautoja.
  • Romutustodistus ja uuden auton tilaussopimus on päivätty aikaisintaan 1.1.2018 ja viimeistään 31.8.2018.
  • Romutustodistus on toimitettava jälleenmyyjälle. Sen saa luovuttamalla romutettavan ajoneuvon viralliseen romutusautojen vastaanottopisteeseen. Suomessa auton romuttaminen on maksutonta.

Vuonna 2015 valtio maksoi 8 miljoonaa euroa romutuspalkkioita. Se on budjetti myös vuodelle 2018. Romutuspalkkion myötä tavoitteena on, että 30% myydyistä autoista olisi vähäpäästöisempiä. Viime kerralla autokanta uusiutui noin kahdeksalla tuhannella uudella autolla.

Romutuspalkkiolla halutaan myös vauhdittaa sähköautojen myyntiä. Vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on saada 250 000 sähköautoa tien päälle. Vanhojen autojen vaihtuessa uusiin myös turvallisuus tien päällä kasvaa. Uusi auto on jopa 50% turvallisempi ja kuluttaa noin kolmanneksen vähemmän kuin vanhempi 90-luvun auto.

Esimerkkejä autoista, joihin romutuspalkkiota voi hyödyntää:

Kia Rio alk. 13 990 €

Kia Rio romutuspalkkio

Kompakti auto, johon mahtuu kaikki tarvitsemasi. Rio erottuu joukosta linjakkaalla ja dynaamisella muotoilullaan. Mukavuustoiminnot, lisävarusteet ja uusin tekniikka tekevät ajomatkoista silkkaa nautintoa. Romutuspalkkiota hyödynnettäessä saat Kia Rion manuaalivaihteisen mallin hankintaan tukea 1500€.

Lue lisää

Fiat 500 alk. 14 991€

Kulttiauton maineen 60-70-luvuilla saavuttanut Fiat 500 kääntää päitä nyt modernina versiona. Esikuvaansa ilmeen perinyt auto on isompi ja tilavampi, mutta silti todella näppärä ja kompakti kaupunkiauto. Fiatin ostoon saat romutuspalkkion myötä 1500€ avustuksen.

Lue lisää

Kia Niro alk. 27990€

Ympäristöä säästävä, polttoainetehokas hybridi ja tyylikäs, tekniikkaa ja muunneltavuutta tarjoava crossover. Auto on erinomainen valinta niille, jotka haluavat huolehtia ympäristöstä ja samalla nauttia ajamisesta. Romutuspalkkiota hyödyntäessä saat tämän auton ostoon 2500€ avustuksen.

Lue lisää

Etsi sinua lähin kierrätyspiste: www.autokierrätys.fi

Romutuskampanjan omat sivut: www.romutuskampanja.fi/