Opas: Matkailuautohuolto

Kun puhutaan matkailuauton huollosta, moni miettii, mitä oikeasti voi ja saa tehdä itse, ja koska taas on käännyttävä ammattilaisen puoleen. Loppupeleissä asuntoauto on rungoltaan ja tekniikaltaan kuten mikä tahansa tavallinen pakettiauto tai pienempi kuorma-auto, ja se tulee katsastaa säännöllisesti kuten mikä tahansa autotyyppi.

Matkailuauton huoltoon liittyvissä asioissa haluamme usein tehdä itse niin paljon kuin vain mahdollista. Haluamme sekä säästää rahaa että tutustua ajoneuvoomme paremmin ja oppia tuntemaan sen toimintaa. Ilman aiempaa kokemusta voi aina kokeilla, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Sen vuoksi kokosimme oppaan, josta löydät listan asioista, jotka voit itse tarkistaa matkailuautostasi. Löydät sen täältä.

Osa huoltotöistä kannattaa kuitenkin suosiolla jättää jonkun muun hoidettavaksi. Siten säästät omia hermojasi ja varmistat, että pitkällä tähtäimellä matkailuautosi säilyttää hyvän jälleenmyyntiarvon.

MB-Mobile tarjoaa asuntoauton moottorin ja alustan huoltoa

On kyse sitten katsastuksesta tai huoltotöistä, MB-Mobilen henkilökunta hoitaa kaiken matkailuauton moottorin, voimansiirron tai jousituksen huollosta, ohjauksen tai jarrujen korjaamiseen. Voit varata ajan matkailuautohuoltoon täällä:

Varaa asuntoautohuolto
Emme huolla oleskelutiloja.

Matkailuauton tiiveystakuu

Ostettaessa uutta matkailuautoa, valmistaja antaa usein niin kutsutun tiiveystakuun. Takuun myötä ostaja voi luottaa uuden asuntoautonsa olevan tiivis ensimmäisten vuosien ajan. Jotta takuu pysyisi voimassa, tulee omistajan kuitenkin säännöllisesti, yleensä joka vuosi, teettää matkailuautoonsa tiiveystarkastus. Käytännössä tiiveystarkastus tarkoittaa, että matkailuauton rakenteista etsitään kosteusmittareiden avulla kosteutta. Erityisesti nurkat ja läpiviennit ovat kriittisiä ja vaativat erityishuomiota. Tiiveystarkastuksen jälkeen omistaja saa suorituksesta leiman ja tulokset lähetetään valmistajalle.

Matkailuauton huoltotoimenpiteitä, joita saa ja ei saa tehdä itse

Matkailuauton tiiveystarkastusta ei suositella tehtäväksi itse, sillä vaikka omistaja pystyisikin itse tarkistamaan asuntoautonsa ja havaitsemaan mahdolliset ongelmat, takuuehtojen täyttymiseen tarvittavan leiman tiiveystarkastuksesta saa vain valtuutetusta huoltoliikkeestä. Kaupoissa kyllä myydään halpoja mittauslaitteita, joilla pystyy mittaamaan kosteutta rakenteiden sisältä, mutta vain pienellä lisäpanostuksella saa jo ammattilaisen tekemään sen ja säästää sekä aikaa, että rahaa, sillä pitkällä tähtäimellä täydellinen leimattu huoltokirja vaikuttaa huomattavasti matkailuauton lopulliseen jälleenmyyntihintaan.

Useimmissa matkailuautoissa on jonkintyyppistä kaasutekniikkaa, jota käytetään ruoanlaittoon, vedenlämmitykseen tai jääkaappiin. Kaasukäyttöiset järjestelmät vaativat erityishuomiota, koska toimiessaan huonosti tai väärin, ne voivat olla hengenvaarallisia. Kaasujärjestelmiä ei ole pakko säännöllisesti huoltaa, mutta oman turvallisuuden ja mielenrauhan takia voisi olla hyvä suorittaa matkailuauton kaasujärjestelmille koeponnistus.

Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten ehkäistä onnettomuuksia kaasun käytössä, voit lukea lisää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta: http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kemikaalit-ja-kaasu/Nestekaasulaitteet/kaasualaitteistot-ajoneuvoissa/