Mitä ottaa huomioon, kun ostaa turvaistuinta autoon?

Turvaistuimen osto autoon on tärkeä osa perheen valmistautumista uuteen tulokkaaseen. Lastenistuinkaupoilla saattaa kuitenkin mennä pää pyörälle: mikä turvaistuin on paras? Mitä ominaisuuksia lastenistuin sisältää ja mitä ei? Milloin on aika vaihtaa turvakaukalosta turvaistuimeen?

Lastenistuimia testaavien viranomaisten mukaan autoihin tarkoitetuissa turvaistuimissa ei ole eroja, mitä tulee turvallisuuteen. Kaikki valmistajalta kaupan hyllylle päätyvät turvaistuimet testataan ja ne käyvät läpi tiukan seulan, ennen kuin ne hyväksytään myyntiin. Toki lastenistuinten ominaisuuksista löytyy eroja, mutta turvallisuusnäkökulmasta kaikki turvaistuimet ovat yhtä hyviä. Turvaistuinta ostettaessa olisikin hyvä ennen kaikkea miettiä millaiseen autoon ja minkäkokoiseen perheeseen lastenistuinta ollaan hankkimassa: jos perheessä on jo useampi lapsi, ei kannata ostaa isoa ja tilaa vievää turvaistuinta vaan panostaa pieneen ja käytännölliseen istuimeen ja maksimoida auton tilankäyttö myös perheen muita lapsia ajatellen. Lisäksi toiset turvaistuimet sopivat paremmin tietyn mallisiin autoihin ja penkkeihin. Lastenistuinta ostettaessa onkin hyvä kokeilla, miten istuin sopii nimenomaan siihen autoon, jossa sitä tullaan eniten käyttämään. Esimerkiksi kuppipenkit vaativat kapeahkon istuimen, kun taas maasturin leveille istuimille soveltuu isompikin turvaistuin. Jos kyseessä on uusi auto, voi turvaistuimen valita joko ISOFIX-kiinnityksellä tai ilman.

Lastenistuimet on jaettu kolmeen kategoriaan:

  • Turvakaukaloihin, jotka on tarkoitettu 0-13 kg painaville vauvoille.
  • Turvaistuimiin, jotka on suunniteltu ennen kaikkea käytettäväksi selkä menosuuntaan. Turvaistuimet sopivat 0-25 kg painaville lapsille. Käännettävässä turvaistuimessa lapsi voi istua joko selkä tai kasvot menosuuntaan. Turvaistuimia voidaan käyttää sekä etu- että takapenkillä. Suositeltavaa kuitenkin on kuljettaa lasta aina takapenkillä.
  • Istuinkorokkeisiin, joiden tehtävä on asettaa auton turvavyöt oikeaan asentoon pienen ihmisen istuessa penkillä. Istuinkorokkeet on tarkoitettu 15-36 kg painaville lapsille.

Lapsen painon kehittymistä on tärkeää seurata, koska lastenistuimet testataan ja hyväksytään tiettyjen painoluokkien mukaisiksi. On kuitenkin hyvä tarkkailla myös lapsen pituutta. Vaikka lapsi painaisi vähemmän kuin 13 kiloa, mutta on niin pitkä, että pää jää suojattomaksi turvakaukalon yläreunasta, on aika vaihtaa turvakaukalo turvaistuimeen. Monissa turvaistuimissa, joissa lapsi istuu selkä menosuuntaan, on säädettävä niskatuki, mikä mahdollistaa istuimen turvallisen käytön, vaikka lapsi olisikin keskivertoa pidempi. Korvat eivät kuitenkaan saisi näkyä turvaistuimen yläreunan yli. Jos näin on, istuin on liian pieni. Suomessa alle 135 cm pitkän lapsen tulee lain mukaan käyttää painon mukaan määräytyvää turvalaitetta matkustaessaan autossa.

Mikä on lapselle turvallisin paikka autossa?

Lapselle turvallisin tapa matkustaa autossa on takapenkillä selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. Kolaritilanteissa niska-hartiaseudulle kohdistuu usein kovaa painetta ja toisin kuin aikuisella, lapsen pää on kohtuuttoman suuri muuhun vartaloon verrattuna ja kaulan vielä kehittyvillä lihaksilla on täysi työ kannatella sen painoa ihan ilman iskujakin.

Noin 80 % kolareista tapahtuu nokkakolareina eli isku tulee edestäpäin. Kun lapsi matkustaa takapenkillä selkä menosuuntaan, turvaistuimen selkänoja sekä suojaa lapsen päätä että hidastaa lapsen vartalon liikettä optimaalisesti. Turvaistuinten kaarevat reunat takaavat, että lapsi on turvassa myös sivukolareista aiheutuvissa iskuissa.

Mikä on ISOFIX ja miten se toimii?

Jokainen, joka on joskus asentanut turvaistuimen autoon tietää, ettei se ole ihan yksinkertaista. Turvaistuinta asentaessa tulee usein kyseenalaistaneeksi oman tekemisensä: “Olenko nyt varmasti tehnyt kaiken oikein?” Vaikka asennusohjeet ovat yleensä helppoja ymmärtää ja netti pursuaa videoita, joissa näytetään, miten turvaistuin asennetaan oikein, monet asentavat turvaistuimen autoonsa silti väärin. Parantaakseen entisestään lasten turvallisuutta liikenteessä, autoteollisuus yhdisti voimansa ja kehitti uuden ISOFIX-standardin lastenistuinten asentamiseen.

ISOFIX herättää usein kysymyksiä: mikä se on? Onko ISOFIX parempi vai huonompi vaihtoehto, kuin muut kiinnitykset? Lisääkö ISOFIX turvallisuutta? Mitkä lastenistuimet sopivat yhteen ISOFIXin kanssa? ISOFIXillä varustettu turvaistuin on todella helppo asentaa: turvaistuimen pohjan vastinkappaleet vain yksinkertaisesti klikataan paikoilleen autossa sijaitsevien metalliosien kanssa. ISOFIX-kiinnityksellä kiinnitetty turvaistuin ei ole muita turvaistuimia turvallisempi, mutta se helpottaa paljon turvaistuimen asentamista ja vähentää huomattavasti väärinasentamisen riskiä.

3 asiaa, joilla parannat lapsesi turvallisuutta liikenteessä:

  • Pidä lapsi istumassa selkä menosuuntaan niin kauan, kuin se pituuskasvun huomioiden on mahdollista. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi, eikä niiden vuoksi kannata kiirehtiä turvaistuimen kääntämistä.
  • Vaihda turvaistuinta viimeistään silloin, kun painoraja täyttyy. Jos lapsi on keskivertoa pidempi, kannattaa turvaistuin vaihtaa jo aiemmin.
  • Kiinnitä turvaistuin paikoilleen aina myös silloin, kun lapsi ei istu siinä. Näin minimoit mahdolliset auton irtaimiston aiheuttamat vahingot äkkijarrutuksissa.

Kuva:Johanna Kannasmaa/Liikenneturva.