Kevyt hybridi, hybridi, plug-in hybridi ja sähköauto – Miten ne eroavat toisistaan?

Erilaisten hybridi- ja sähköautojen suosio kasvaa valtavaa vauhtia, ja ne lisääntyvät jatkuvasti myös katukuvassamme. Vaihtoehtoja on saatavilla nyt neljä erilaista: kevyt hybridi, hybridi, plug-in hybridi, sekä täyssähkö. Näitä vaihtoehtoja miettiessä, monelle varmasti herää kysymyksiä siitä, mitkä ovat näiden suurimmat erot ja mikä näistä olisi omaan arkeen kaikista sopivin vaihtoehto?

Kevyt hybridi – Kurkistus ympäristöystävällisempään ajamiseen

Kevyt hybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi 48 voltin litiumioniakku. Kevyt hybridi -järjestelmä ottaa talteen energiaa hidastettaessa ja tuottaa lisävääntöä kiihdytettäessä. Tällä tavoin polttoaineenkulutus pienenee, mutta tässä vaihtoehdossa auto ei kuitenkaan toimi ollenkaan ilman polttomoottorin käyttämistä. Kian valikoimasta löytyy kevyt hybridinä esimerkiksi tilava Kia Sportage.

Kuva, jossa on auto, tie, maisema, kia
Kia Rio kevythybridi – Matalammat päästöt, pienemmät kulut.

Hybridi – Kaksi voimanlähdettä yhden sijaan

Hybridi autossa (HEV) on sähkömoottori ja bensiinimoottori, jotka molemmat toimivat auton voimanlähteenä. Hybridi voi käyttää pelkkää polttomoottoria tai sen apuna sähkömoottoria. Siinä ei ole erikseen latausliitintä akun lataamiseen, vaan energiaa voidaan ottaa talteen liikkeelle lähdettäessä, ajon aikana jarruttaessa tai pysähdyttäessä. Akku latautuu huomaamattomasti ja polttoaineenkulutus on huomattavasti alhaisempi, kuin tavallisessa polttomoottoriautossa. Kian valikoimasta löytyy esimerkiksi todella suosittu hybridi Kia Niro.

Kuva, joka sisältää kohteen ulko, tie, auto, katu

Kuvaus luotu automaattisesti
Kia Niro – Käänteentekevä hybridi crossover

Ladattava hybridi – Sähköauton tuntua bensiinimoottorin kanssa

Plug-in hybridissä (PHEV) eli ladattavassa hybridissä on sekä sähkö- että bensiinimoottori. Se toimii muuten aivan samalla tavalla kuin hybridi, mutta siinä on suurempi akku, jonka voi ladata sähköauton tapaan ulkoisella latauslaitteella tai pistorasiasta. Sen ansiosta toimintamatka pelkästään sähkömoottorilla ajaessa on huomattavasti pidempi, kuin hybridissä, jopa 50 kilometriä. Kian valikoimasta löytyy ladattavat hybridit Kia Ceed SW, Kia Xceed ja Kia Optima SW.

Kia Ceed SW – Nauti tilavuudesta ja monipuolisuudesta

Sähköauto – Vihrein valinta

Sähköauto (BEV) toimii pelkästään sähkömoottorilla, joka ladataan latauspisteessä tai tavallisesta pistorasiasta. Sähköautojen omistajat lataavat sähköautojaan nykyään yhä useammin kotioloissa yön yli ja se riittääkin heidän päivittäisiin ajotarpeisiinsa hyvin. Kia E-Nirolla ja Kia E-Soulilla toimintamatka on jopa yli 450 kilometriä yhdellä latauksella.

Kuvassa auto, maisema, täyssähköauto, tie,
Ennakkotilattavissa – Täysin uusi EV6 täyssähköauto

Kian hybridi- ja sähköautomallistoon voit tutustua lisää tästä.

Hybrid vaihtoautot

Löydä meiltä myös kattavan valikoiman vaihtoautoja hybridinä. Katso hybrid vaihtoautot.

Katso voimassa olevat kampanjat


Mikä on kevythybridi?

Kevythybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi akku, joka toimii tukena polttomoottorille. Kevythybridi ottaa talteen energiaa hidastettaessa ja tuottaa lisävääntöä kiihdytettäessä. Kevythybridiä ei ladata pistokkeen kautta.

Mitä tarkoittaa hybridi?

Hybridiautossa on yleensä kaksi voimanlähdettä, polttomoottori ja sähkömoottori. Autojen yleisimmät hybridimallit ovat kevythybridi, täyshybridi ja pistokehybridi.

Milloin hybridi kannattaa?

Tähän vaikuttaa vuodessa kertyvät ajokilometrit, latausmahdollisuudet, matkojen pituus ja matkan tyyppi eli ajetaanko taajamassa vai maantiellä.
Ladattava hybridi kannattaa, kun ajat lyhyitä matkoja ja sinulla on latausmahdollisuus kotona ja määränpäässäsi. Kevythybridi kannattaa, kun sinulla on ajettavanasi pidempiä matkoja, mutta ei latausmahdollisuutta.