Käytetyn auton osto autoliikkeestä – 5 + 1 askelta onnistuneisiin kauppoihin

Käytetyn auton osto voi tuntua hankalalta tai jopa pelottavalta, jos ei ole oikein selvää, miten kannattaa toimia. Kokosimme tähän auton ostamisen vaiheet ja runsaasti vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on ostamassa käytettyä autoa autoliikkeestä. Samat ohjeet pätevät pitkälti käytetyn auton ostamiseen yksityiseltä.

1. Aloita käytetyn auton osto kotonasi – tutustu vaihtoehtoihin netissä

Käytetyn auton osto kannattaa aloittaa jo kotona. Pohdi, millaista autoa olet etsimässä. Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa siihen? Selaa autovalikoimaa netissä. Klikkaa esimerkiksi MB-Mobilen sivuille ja tutustu senhetkiseen tarjontaan. Voit suodattaa ja järjestää autoja mm. merkin, polttoainetyypin, vuosimallin tai ajokilometrien mukaan. Netistä löydät kuvia autoista sekä tietoa niiden varustelusta, ajokilometreistä, tehdyistä huolloista yms. 

2. Renkaita potkimassa – tutustu autoon autoliikkeessä

Jos kiinnostava käytetty auto löytyy, on aika lähteä autokauppaan “renkaita potkimaan”. Tutustu autoon paikan päällä huolellisesti. Käy tarkkaan auto läpi ulkoa ja sisältä. Onko maalipinta kunnossa? Minkälaiset renkaat autossa on ja onko niissä kulutuspintaa jäljellä? Missä kunnossa auton varusteet ovat? Käy läpi auton helmat ja kurkkaa sen alle. Näkyykö tippuvia nesteitä? Kysy rohkeasti myyjältä, jos jokin seikka mietityttää.

Käy tarkasti läpi käytetyn auton huoltokirja. Huoltoliikkeiden leimoista näet, onko autoa huollettu säännöllisesti ja kuka huollot on suorittanut. Kattava huoltohistoria takaa, että kalliita yllätyksiä ei ole todennäköisesti tiedossa ja on hyvä asia myös jälleenmyyntiarvon säilymisen kannalta. 

Myös auton omistushistoria kannattaa selvittää. Suuri määrä entisiä omistajia voi olla merkki esimerkiksi jostain autossa olevasta ongelmasta.

3. Hyppää rattiin – koeaja käytetty auto ennen ostoa

Nyt päästään asiaan. Käytetty auto kannattaa aina koeajaa huolella ennen ostopäätöstä. Kiinnitä huomiota auton toimintoihin. Käynnistyykö auto helposti? Sujuuko liikkeellelähtö ongelmitta? Pyörittele autoa parkkipaikalla kääntäen ohjauspyörää ääriasentoihin. Tuntuuko missään tärinää? Kuuluuko ylimääräisiä ääniä? Kokeile jarruja: puoltaako auto jarrutettaessa? Käy vaihteet läpi. Toimivatko auton lämmitys ja ilmastointilaite niin kuin pitää?

Koeajoon kannattaa varata riittävästi aikaa ja ajaa tarpeeksi pitkä matka. Pelkkä kurvailu parkkipaikalla tai parin korttelin ympäri ei riitä. Aja erilaisilla teillä ja eri nopeuksilla. Toimiiko kytkin oikein vaihteita vaihdettaessa? Ovatko automaattivaihteisen auton vaihteenvaihdot sujuvia? Koeojo tarjoaa samalla tuntumaa autoon, ja voit muodostaa mielipiteen paitsi auton kunnosta, myös siitä, tuntuuko se oikealta juuri sinulle.

4. Vanha vaihtoon – Sovi mahdollisesta välirahasta

Kun oikea yksilö on löytynyt, on aika alkaa hieroa kauppoja. Jos annat vanhan autosi vaihdossa, neuvottelet liikkeen kanssa ns. välirahasta eli ostettavan auton ja vaihdossa annettavan auton hintojen erotuksesta. Koska varsinaista “oikeaa” hintaa käytetylle autolle ei ole, summasta on mahdollista neuvotella myyjän kanssa. Laita tinkijän taitosi peliin. 

5. Käytetty auto käteisellä vai osamaksulla – rahoitus ja paperityöt

Käytetyn auton maksamiseen on useita vaihtoehtoja. Voit maksaa auton säästöillä, ottaa pankista lainaa tai hyödyntää autoliikkeen tarjoamaa osamaksumahdollisuutta. Autoliikkeen tarjoama rahoitus tulee usein selvästi edullisemmaksi kuin pankista nostettu käyttöluotto.

Käytetyn auton ostamiseen liittyy jonkin verran paperitöitä. Kun ostat käytetyn auton autoliikkeestä, myyjä hoitaa paperityöt puolestasi. Sinun pitää hoitaa vain auton vakuutus kuntoon 7 päivän sisällä kaupoista.

+1 Autoliike kotonasi – käytetyn auton ostaminen netistä

Nykyään monet autoliikkeet tarjoavat mahdollisuuden tehdä autokaupat kokonaan netissä. Käytännössä tämä hoituu niin, että asiakas ja liike sopivat hinnasta, rahoituksesta ym. sähköpostitse, jonka jälkeen liike toimittaa auton asiakasta lähimpänä sijaitsevaan toimipisteeseen tai asiakkaan kotiosoitteeseen. Mahdollinen vaihdossa annettava auto noudetaan samalla pois. Tällainen kaupanteko on varsin vaivatonta, mutta kaupan kohteena olevaan autoon voi tutustua etukäteen vain pintapuolisesti kuvien ja annettujen tietojen perusteella. Käytetyn auton ostaminen netistä yleistyy kuitenkin koko ajan.

Lue lisää aiheesta