5 syytä miksi sähköauton ostaminen on hyvä idea

Kynnys sähköautoiluun on madaltunut viime vuosina, kun katukuvastamme löytyy entistä enemmän hybridejä ja täyssähköautoja. Sähköautoilun suosio kasvaa nyt vauhdilla, jonka vuoksi yhä useampi pohtii sähköauton tai hybridin valitsemista. Kokosimme sähköautoilun hyödyistä viiden kohdan listan päätöksenteon helpottamiseksi.

1.Sähköautot edullisempia vaihtoehtoja pidemmällä tähtäimellä

Sähköautoilun kustannukset painottuvat vahvasti sen hankintahetkeen ja ne ovatkin yleensä noin 10 000 € kalliimpia kuin vastaavat polttomoottoriautot. Hybridien ja plug-in hybridien kanssa ero polttomoottoriautoihin on kuitenkin huomattavasti pienempi. 

Sähköauton hyödyt ilmenevät polttoainekustannuksissa. Bensiini autolla sadan kilometrin matkaan kuluu noin 15 €, kun taas sähköllä ajaessa 2–3 €. Sähköautoilu on siis karkeasti arvioituna viisi kertaa edullisempaa kuin polttomoottoriautolla. Tämän eron huomaa myös ladattavissa hybrideissä, joiden toimintamatka sähköllä kuittaa jo päivittäiset ajokilometrit.

Myös huoltokustannukset ovat sähköautoissa minimaalisia verrattuna polttomoottoriautoihin. Sähköauton huolto-ohjelmaan ei kuulu esimerkiksi jakohihnojen ja moottoriöljyn vaihtoa ja jarrut kuluvat vähemmän jarrutusenergian talteen oton ja auton moottorijarrutuksen ansiosta. 

Sähköauton kustannuksissa kannattaa kuitenkin huomioida kotilatausaseman hankintahinta, joka mahdollistaa esimerkiksi auton lataamisen yön aikana. Meidän automyyntimme opastaa sinua kotilatausaseman hankinnassa mielellään.

2. Sähköauton huoltaminen on helppoa

Sähköauton huolto-ohjelma riippuu paljon myös merkistä ja mallista. Yleisesti katsottuna sen huolto-ohjelma koostuu lähinnä raitisilmansuodattimien vaihtamisesta ja auton tarkistamisesta 15 000 kilometrin välein. Jos mietitään normaalin polttomoottoriauton huolto-ohjelmaa, huomaamme kuinka paljon helpompaa sähköauton ylläpitäminen on.

3. Sähköauton jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin

Sähköautoilun hyödyt näkyvät myös jälleenmyyntiarvossa. Sähköautot eivät menetä jälleenmyyntiarvoaan polttomoottoriauton tavoin, koska auto ei käytännössä juurikaan kulu ajokilometrien tai käyttövuosien aikana. Toisin on polttomoottoriautoissa. Kun ostat uuden bensiini- tai dieselauton, tulee sen arvo tippumaan useita tuhansia euroja muutamassa vuodessa juurikin sen vuoksi, että se kuluu käytössä.

4. Sähköauto on ympäristöystävällisin vaihtoehto 

Sähköautolla ajaminen kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin polttomoottoriautolla varsinkin meillä Pohjoismaissa, kun suurin osa energiastamme on uusiutuvaa energiaa. Sähköautot eivät myöskään tuota ilmastollemme haitallisia hiilidioksidipäästöjä, joten ne ovat huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto polttomoottoriautolle. Myös hybrideissä ja ladattavissa hybrideissä ero on suuri.

5. Sähköauto on äänetön ja kiihtyvä 

Sähköautot ovat äänettömiä ja nopeasti kiihtyviä verrattuna tavallisiin polttomoottoriautoihin. Hiljaisuus tuo mukanaan myös paljon ajomukavuutta.

Lue lisää aiheesta