Auton myynti itse – Mitä auton myynnissä tulee huomioida?

Auton myynti itse on sellainen prosessi, johon kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä. Usein juuri tämän vuoksi auto myydään mieluummin suoraan autoliikkeelle, koska aikaa ja resursseja auton myyntiin itse ei ole. Jos kuitenkin haluat myydä autosi itse, autamme sinua mielellämme helpottaaksemme projektiasi seuraavan viiden vinkin avulla.

1. Tutustu auton hintatasoon netissä 

Voit helpottaa oikean hinnan löytämistä tutustumalla auton hintoihin etukäteen netissä esimerkiksi nettiauton tai autotallin sivuilta katsomalla autoasi vastaavien autojen hinnat. Tällä tavoin tiedät suurin piirtein, minkälaista hintaa voit autostasi odottaa kun myyt sen itse. Tässä kohdassa on tärkeintä huomioida erityisesti auton vuosimalli, ajokilometrit, ulkoinen ja sisäinen kunto, huoltohistoria, renkaiden kunto ja varusteet, jotka vaikuttavat auton hintaan kaikista eniten.

Vuosimalli, ajokilometrit, kunto, huoltohistoria ja varusteet vaikuttavat myyntihintaan.

auton myynti itse

2. Panosta hyviin valokuviin 

Ennen kuin lähdet myymään autoasi kannattaa sinun panostaa hyviin valokuviin. Ennen valokuvien ottamista auto kannattaa siivota ja pestä, jotta valokuvat antaisivat autosta mahdollisimman hyvän ja edustavan kuvan: hyvät valokuvat näyttävät auton jokaisesta suunnasta, niin sisältä kuin ulkoa. Kannattaa myös huomioida, että valokuvien valotus on hyvä ja kuvat ovat riittävän tarkkoja ja selkeitä, jotta ensivaikutelma autosta on positiivinen ja auto herättää potentiaalisen ostajan huomion satojen autojen joukossa.

Hyvät ja selkeät valokuvat antavat positiivisen ensivaikutelman autosta.

auton myynti itse: valokuvaus

3. Laadi selkeä ilmoitus

Kun hyvät kuvat autosta on otettu, voit aloittaa myynti-ilmoituksen laatimisen. Myynti-ilmoituksen voit tehdä esimerkiksi nettiauton, autotallin tai tori.fi:n kautta. Myynti-ilmoituksesta tulee käydä ilmi auton merkki, malli, vuosimalli, väri, rekisterinumero ja muut auton tekniset tiedot. Vapaaseen kenttään voit kirjoittaa autosta lisätietoja, joiden uskot vaikuttavan myyntiin positiivisesti. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi hyvät renkaat, varusteet ja hyvä historia. Liitä lopuksi ilmoitukseen ottamasi valokuvat ja halutessasi esimerkiksi valokuvat huoltokirjasta ja renkaista.

4. Ennen mahdollisen ostajan saapumista

Kun tiedät että potentiaalinen ostaja on tulossa katsomaan autoa esimerkiksi seuraavana päivänä, kannattaa sinun valmistautua siihen pesemällä ja siivoamalla auto uudelleen. Voit myös etsiä valmiiksi auton toiset renkaat, huoltodokumentit ja muut auton mukana annettavat tarvikkeet. Voit myös valmistautua mahdollisiin kysymyksiin etukäteen ja luonnostella kauppakirjan valmiiksi sinun ja auton tietojen osalta jos se on paperisena versiona. Erilaisia kauppakirjapohjia löydät internetistä Googlettamalla.

5. Kaupanteko

Kun auton myynnistä päästään yhteisymmärrykseen kauppakirja käydään läpi, ostajan henkilöllisyys tarkistetaan, henkilötunnus merkitään kauppakirjaan ja molemmat osapuolet saavat sopimuksesta omat kappaleensa. Auton maksu kannattaa pyytää tilisiirtona, koska pankit eivät ota vastaan suurta määrää käteistä ja auton maksusta kannattaa pyytää kuitti. Kun nämä on hoidettu, voidaan luovutusilmoitus tehdä Traficomin kautta sähköisellä varmenteella. Varmenne luodaan Traficomin sähköisessä palvelussa. Tekemällä luovutusilmoittuksen varmistat että maksut päättyvät luovutuspäivänä ja autosta koituvat maksut päättyvät sinun osaltasi.

Laadi aina kauppakirja, luovutusilmoitus varmenteella & pyydä maksusta kuitti.

auton myynti itse: kauppakirja

Lisätietoja auton myynnistä itse löydät osoitteesta www.traficom.fi.