Auton hankinta edessä – millainen auto kannattaa ostaa?

Tuntuuko vaikealta tietää mikä olisi fiksu valinta kaikista vaihtoehdoista? Auton ostamisesta tulee jatkuvasti entistä haastavampaa. Ennen riitti, että tiesi haluaako dieselin vai bensiinin. Nyt markkinoilta löytyy näiden lisäksi hybridejä, kevythybridejä, ladattavia hybridejä, sähköautoja ja kaasuautoja. Tässä postauksessa käymme läpi auton hankintaa talouden ja ympäristön näkökulmasta. 

Taloudellinen näkökulma

Paljonko rahaa olet valmis käyttämään autoon? Ostohinnan lisäksi täytyy huomioida myös vakuutukset, verot ja katsastukset. Nämä kulut vaihtelevat auton iän ja käyttövoiman mukaan. Tietysti myös ajosta koituu kuluja: Paljonko kulutat polttoainetta? Eli paljonko autosi kuluttaa ja kuinka paljon sillä ajat. Tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon huollot ja mahdolliset korjaukset.

Millaista taloudellisuutta arvostat, kulutusta vai arvon laskua? Mitä uudempi auto, sitä pienemmät kulutuslukemat. Tämä tarkoittaa tietysti pienempiä polttoainekustannuksia kuin vanhemmissa malleissa. Se, kuinka paljon tämä vaikuttaa auton valintaan, riippuu paljon omista vuotuisista ajokilometreistä.

Ympäristön kannalta parhaat vaihtoehdot

Liikenteestä aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat n. viidennes koko Suomen kasvihuonepäästöistä. Henkilöautojen osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on noin 10 prosenttia. Liikenteen päästöjen vähentämisestä onkin tullut tärkeä päämäärä yhteiskunnan lisäksi myös autoalalle. Kaikki autoilijat voivat kantaa kortensa kekoon.
Kierrätysteemaa voidaan tarkastella ainakin kahdelta eri kannalta. Uusi auto on päästöiltään parempi vaihtoehto, mutta jokaisen auton valmistus rasittaa ympäristöä. Esimerkiksi hybridiautojen akku- ja sähkömoottoritekniikassa käytetään harvinaisia maametalleja, jotka ovat muuttumassa yhä harvinaisemmiksi sähköautoilun kasvaessa.

Käytetty auto saastuttaa käytössä paljon enemmän kuin uusi auto. Silti sen ympäristöä rasittava kokonaisvaikutus laskee suhteellisesti aina siihen saakka, kunnes se on loppuun ajettu ja käyttö-arvoltaan lopussa. Varsinkin vähän ajavalle vanha auto voi suuremmista päästöistä huolimatta olla kokonaisuutena ympäristöystävällisempi valinta: auto on jo olemassa, eikä sen valmistamiseen ole tarvinnut tuhlata lisää luonnonvaroja. Suomessa automateriaalien kierrätys on tällä hetkellä erittäin tehokasta ja sulattamoon päätyvä auto tuottaa hyötyä teollisuudelle uuden raaka-aineen muodossa.

On hyvä asia, että nykyään monet kantavat huolta ympäristöstämme ja haluavat tämän takia liikkua mahdollisimman vähäpäästöisesti. Mitä vähäpäästöisempi auto, sen parempi. Uudet autot ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhat autot. Myös auton käyttövoima vaikuttaa päästöihin. Täyssähköauto on täysin päästötön ja myös hybridi tai ladattava hybridi ovat hyviä vaihtoehtoja niille, jotka käyttävät autoa lähinnä kaupunkiajoon.

Mitä muuta?

Auton valintaan vaikuttaa taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäksi tietysti myös käyttötarkoitus. Paljonko ajat ja käytätkö autoasi kaupunkiajoon vai pidempiin matkoihin? Ajatko päivittäin vai pelkästään viikonloppuisin? Myös perheen koko, lemmikit ja harrastukset vaikuttavat auton valintaan. Kun tarpeet on määritelty ja on päätetty millainen korimalli on niihin soveltuvin, voi lähteä miettimään sopivaa merkkiä ja mallia.