Auton hankinta edessä – millainen auto kannattaa ostaa?

Uuden auton hankinta edessä? Tuntuuko vaikealta tietää mikä olisi fiksu valinta kaikista vaihtoehdoista? Auton ostamisesta tulee jatkuvasti entistä haastavampaa. Ennen riitti, että tiesi haluaako dieselin vai bensiinin. Nyt markkinoilta löytyy näiden lisäksi hybridejä, kevythybridejä, ladattavia hybridejä, sähköautoja ja kaasuautoja. Tässä postauksessa käymme läpi auton hankintaa talouden ja ympäristön näkökulmasta. Lisäksi esittelemme eri vaihtoehtoja KIA:lta.

Taloudellinen näkökulma

Paljonko rahaa olet valmis käyttämään autoon? Ostohinnan lisäksi täytyy huomioida myös vakuutukset, verot ja katsastukset. Nämä kulut vaihtelevat auton iän ja käyttövoiman mukaan. Tietysti myös ajosta koituu kuluja: Paljonko kulutat polttoainetta? Eli paljonko autosi kuluttaa ja kuinka paljon sillä ajat. Tämän lisäksi täytyy ottaa huomioon huollot ja mahdolliset korjaukset.

Millaista taloudellisuutta arvostat, kulutusta vai arvon laskua? Mitä uudempi auto, sitä pienemmät kulutuslukemat. Tämä tarkoittaa tietysti pienempiä polttoainekustannuksia kuin vanhemmissa malleissa. Se, kuinka paljon tämä vaikuttaa auton valintaan, riippuu paljon omista vuotuisista ajokilometreistä.

Ympäristön kannalta parhaat vaihtoehdot

Liikenteestä aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat n. viidennes koko Suomen kasvihuonepäästöistä. Henkilöautojen osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on noin 10 prosenttia. Liikenteen päästöjen vähentämisestä onkin tullut tärkeä päämäärä yhteiskunnan lisäksi myös autoalalle. Kaikki autoilijat voivat kantaa kortensa kekoon.
Kierrätysteemaa voidaan tarkastella ainakin kahdelta eri kannalta. Uusi auto on päästöiltään parempi vaihtoehto, mutta jokaisen auton valmistus rasittaa ympäristöä. Esimerkiksi hybridiautojen akku- ja sähkömoottoritekniikassa käytetään harvinaisia maametalleja, jotka ovat muuttumassa yhä harvinaisemmiksi sähköautoilun kasvaessa.

Käytetty auto saastuttaa käytössä paljon enemmän kuin uusi auto. Silti sen ympäristöä rasittava kokonaisvaikutus laskee suhteellisesti aina siihen saakka, kunnes se on loppuun ajettu ja käyttö-arvoltaan lopussa. Varsinkin vähän ajavalle vanha auto voi suuremmista päästöistä huolimatta olla kokonaisuutena ympäristöystävällisempi valinta: auto on jo olemassa, eikä sen valmistamiseen ole tarvinnut tuhlata lisää luonnonvaroja. Suomessa automateriaalien kierrätys on tällä hetkellä erittäin tehokasta ja sulattamoon päätyvä auto tuottaa hyötyä teollisuudelle uuden raaka-aineen muodossa.

On hyvä asia, että nykyään monet kantavat huolta ympäristöstämme ja haluavat tämän takia liikkua mahdollisimman vähäpäästöisesti. Mitä vähäpäästöisempi auto, sen parempi. Uudet autot ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhat autot. Myös auton käyttövoima vaikuttaa päästöihin. Täyssähköauto on täysin päästötön ja myös hybridi tai ladattava hybridi ovat hyviä vaihtoehtoja niille, jotka käyttävät autoa lähinnä kaupunkiajoon.

Mitä muuta?

Auton valintaan vaikuttaa taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden lisäksi tietysti myös käyttötarkoitus. Paljonko ajat ja käytätkö autoasi kaupunkiajoon vai pidempiin matkoihin? Ajatko päivittäin vai pelkästään viikonloppuisin? Myös perheen koko, lemmikit ja harrastukset vaikuttavat auton valintaan. Kun tarpeet on määritelty ja on päätetty millainen korimalli on niihin soveltuvin, voi lähteä miettimään sopivaa merkkiä ja mallia.

KIA tarjoaa jokaiselle jotakin

Bensiinin ja dieselin lisäksi löydät KIA:n valikoimista hybridin, ladattavan hybridin, diesel kevythybridi ja täyssähköauton.

Hybridi – Kia Niro

Hybridiautossa on sekä sähkömoottori että bensiinimoottori. Molemmat toimivat auton voimanlähteenä sen mukaan mikä on tehokkain ja ympäristöystävällisin ratkaisu. Hybridiauton akku latautuu automaattisesti ajon aikana hyödyntäen jarrutuksissa muutoin lämmöksi muuttuvaa energiaa. Hybridiauto on parhaimmillaan kaupungin kiireisessä liikenteessä.

Tämä ympäristöä säästävä, polttoainetehokas hybridi on myös tyylikäs, viimeisintä tekniikkaa ja muunneltavuutta tarjoava crossover. Kia Niro vaihtaa polttoaine- ja sähkökäytön välillä tai hyödyntää niiden yhdistelmää. Hybridi toimii kaupunkiajossa erinomaisesti jarrutuksessa tallennettavan energian ja polttoaineettoman ja päästöttömän käynnistyksen ansiosta. Täydellinen sinulle, joka haluat huolehtia ympäristöstä ja samalla nauttia ajamisesta.

Lue lisää: Kia Niro

Ladattava hybridi – Kia Niro PHEV tai Kia Optima PHEV

Ladattavassa hybridissä on hybridiauton tavoin sekä sähkö- että bensiinimoottori. Se eroaa hybridistä siinä, että plug-in-hybridin voi ladata latauspisteessä tai pistorasiassa sähköauton tapaan.

Hybridin valinta edistää fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä sekä alentaa polttoainekustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Voit nauttia ympäröivästä luonnosta kevyen ja dynaamisen Niron ansiosta. Samalla tuet myös ympäristön suojelua. Kia Niro PHEV kulkee jopa 58 km sähköllä.

Lue lisää: Kia Optima PHEV

Lue lisää: Kia Niro PHEV

Sähköauto – KIA Soul Ev

Sähköauto toimii pelkästään sähkömoottorilla, joka ladataan latauspisteessä tai tavallisesta pistorasiasta. Käynnistä päiväsi täysin uudella tavalla KIA Soul Ev:n kanssa. 100% sähkötoiminen ja 100% tyylikäs. Tällä autolla on huippuluokan toimintasäde, erinomainen kiihtyvyys, tilavuus ja käytettävyys.

Tämän mallin persoonallinen ja palkittu muotoilu on omaa luokkaansa, eikä sitä ulkonäön perusteella ikinä arvaisi sähköautoksi. Sporttisen lihaksikkaat linjat, huippuluokan teknologia ja nautinnollinen ajokokemus. Tehokkuus on Kia Soul EV:n kantava teema. Se on älykkäästi suunniteltu ja käyttää hyväkseen erilaisten järjestelmiensä energiaa pidentääkseen toimintasädettä.

Lue lisää: Kia Soul Ev

Kevythybridi – Kia Sportage

KIA Sportagen uusi EcoDynamics+ -kevythybridijärjestelmä sisältää 2.0 CRDi -dieselmoottorin ja 48 voltin litiumioniakun. Kevythybridissä sähkömoottori avustaa polttomoottoria kiihdytyksissä ja kerää jarrutusenergiaa talteen hidastaessa. Sähkömoottori ei kuitenkaan liikuta autoa, ainoastaan avustaa polttomoottoria.Tämä innovatiivinen sähköinen lähestymistapa pienentää kulutusta luokkansa parhaiden tasolle samalla, kun se lisää ajonautintoa.

Lue lisää: KIA Sportage