Auto rahoituksella vai kerralla maksettuna? Tutustu lukuihin tosielämän esimerkistä!

Tarvitsin uuden auton työmatkoja varten. Ajomatkani kotoa töihin Pietarsaareen on noin 4 kilometriä, ja lisäksi minun on silloin tällöin ajettava asiakastapaamisiin. Käyn myös noin kerran viikossa Helsingissä. Kuljen sinne junalla Pännäisten rautatieasemalta, jonne jätän autoni siksi aikaa, kunnes tulen takaisin, yleensä seuraavana päivänä. Matkaa Pännäisille on noin 10 kilometriä.

Minulla ei ole minkäänlaista kiinnostusta autojen rassaamiseen. Taikka aikaa siihen. En kaipaa ylimääräistä vaivaa. Pitäen tämän mielessämme pyrimme löytämään tarpeisiini sopivan, ongelmitta pelaavan kulkuneuvon.

Pidempiä ajomatkoja varten meillä on dieselauto, jota vaimoni käyttää päivittäin.

Tarvitsen siksi siis ennen kaikkea luotettavan, polttoainepihin auton, joka on edullinen ja jolla on edullista ajaa lyhyitä matkoja kaupungissa.

Omistamani autot ovat aina olleet noin 10 vuotta vanhoja kulkupelejä, joiden mittarissa on ostohetkellä ollut yleensä n. 200 000 km tai enemmän ja joilla on ollut hintaa muutama tonni.

Tälläkin kertaa suunnittelin ostavani auton noin viidellä–kuudella tuhannella eurolla ja ajavani sillä periaatteessa niin kauan, kuin se kestää kasassa.

Koska minulla ei ole minkäänlaista kiinnostusta rassata autoja itse, katsastukset ja korjaukset ovat olleet minulle pääasiassa huonoja ja kalliita kokemuksia.

Jokaikinen katsastus on nimittäin tuntunut olevan arpapeliä, joka on useimmissa tapauksissa edellyttänyt muutaman sadan euron korjauksia ennen katsastuksen läpimenoa.

Tämän lisäksi korjaamolaskuilla on ollut tapana kasvaa isommiksi vuosi vuodelta. Viimeisimmästä autostani piti vaihtaa etupalkki. Yhdestä aiemmasta taas turboahdin. Ja kun on kyse kymmenen vuotta vanhoista autoista, myös renkaiden vaihtaminen on usein ajankohtaista, sillä yleensä joko talvi- tai kesärenkaat ovat varsin huonossa kunnossa. Myös jarrujen pallonivelet ja jarrupalat on usein vaihdettava tämän ikäisissä autoissa. Useimpina vuosina korjaamolaskujeni kokonaissumma onkin ollut reilusti yli 1 000 euroa.

MB-Mobilen André esitelmöi minulle uuden tai melkein uuden auton ostamisesta rahoituksella ja sai minut vakuuttuneeksi siinä määrin, että päätin tehdä hieman laskutoimituksia ja katsoa, pitävätkö luvut paikkansa.

Kävin katsomassa, mitä MB-Mobilella oli tarjottavanaan. Kuten jo sanottu, vaatimukseni olivat melko vähäpätöiset: auto saisi olla melko uusi, polttoainepihi ja vaatia mahdollisimman vähän huoltamista. Ja auto saisi olla neliovista mallia. Tärkein vaatimuksista oli vaivattomuus. Tehdastakuu olisi plussaa.

Valinta osui vuosimallin 2017 Kia Rio 1.2:een

Ajettu 11 000 km. Seuraava katsastus muutaman vuoden päästä. Takuu voimassa vielä 6 vuotta.

Auto rahoitus tai kertamaksu esimerkki kia rio mb mobile

Maksoin autosta 2 000 euron käsirahan.

Tämän jälkeen maksettavaa jäi 126,70 € kuukaudessa korkeintaan viiden vuoden ajan.

Viimeinen maksuerä on muita suurempi.

Ajatuksena on siis vaihtaa auto uuteen ennen viimeistä maksuerää ja maksaa viimeinen maksuerä näin pois auton myynnillä. Vaihto on tarkoitus tehdä 2–5 vuoden päästä.

Nopeasti laskettuna tämä tulee minulle edullisemmaksi.

6 000 € sijaan maksoin 2 000 € (ja minulle jäi 4 000 € muualle sijoitettavaksi).

Koska autolla on vielä noin 6 vuotta takuuta jäljellä (Kialla on 7 vuoden takuu), minun ei tarvitse huolehtia korjaamolaskuista. Jos jokin menee rikki eikä syy ole itseaiheutettu, takuu kattaa korjauskustannukset. Vuosihuoltoa lukuun ottamatta korjaamokäynteihin ei siis kulu lainkaan rahaa.

Rahoitusmaksu on 126,70 € kuukaudessa. Tämä kerrottuna kahdellatoista kuukaudella tekee 1 520,40 € vuodessa.

Se on hieman enemmän kuin toinen vaihtoehto olisi todennäköisesti tullut vuodessa maksamaan korjaamokuluissa. Mutta toisaalta budjetistani myös jäi 4 000 € käyttämättä, koska en maksanut autosta 6 000 €.

Eikä yllätyskustannuksia ole tulossa. Auton renkaat ovat hyvät. Jos muistan oikein, ensimmäinen katsastus on vasta vuoden 2020 lopussa.

Minulla on nyt siis lähes uusi auto, jossa on takuu voimassa, ja maksan siitä 126,70 € kuukaudessa. Se tulee aika lailla halvemmaksi kuin auton vuokraus. Nopeasti laskettuna auto osamaksulla siis kannattaa.

Auton hinta oli pari tuhatta päälle kymppitonnin. Sillä ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa kovinkaan suurta merkitystä, koska minulle tärkeintä on auton helppo omistajuus, se, ettei sitä tarvitse käyttää korjaamolla sekä mahdollisimman alhaiset kuukausi- ja vuosikulut.

Sitten kun aikanaan kyllästyn autooni, voin tuoda sen takaisin liikkeeseen ja vaihtaa toiseen, antaa vanhan auton vaihtoautoksi ja käyttää sen jäljellä olevan arvon viimeisen, isomman maksuerän kuittaamiseen. Ehkä siitä jää vielä jonkin verran yli seuraavan auton käsirahaan. Auton, jonka voin ostaa samanlaisella rahoitusratkaisulla.

Saamme nähdä, kuinka käy!

Toistaiseksi olen tyytyväinen!

Auto rahoitus tai kertamaksu esimerkki kia rio mb mobile jonathan

Jonathan B

Kustannusvertailu

Kulu: Lähes uusi Kia Rio Vanha, halvempi auto
Maksu ostettaessa 2,000€ 6,000€
Autorahoituksen kuukausierä 126.70€ 0
Vuosittaiset huolto- ja korjaamiskulut 220€ 1,000€
Vuosittaiset katsastuskulut (olettaen että omistan auton 3 vuotta) 30€ 100€
Kokonaiskulut 1. vuodelta 3,770€ 7,100€
Kokonaiskulut 2. vuodelta 1,770.40€ 1,100€
Kokonaiskulut 3. vuodelta 1,770.40€ 1,100€
Kokonaiskulut 3 vuoden jälkeen: 7,311€ 9,300€

Tässä vertailussa rahoituksella maksettu, lähes uusi auto tulee maksamaan minulle kolmen vuoden aikana keskimäärin vähemmän kuukaudessa kuin kerralla maksettu, puolet halvempi vanha auto. Autorahoituksessa ei ole piilokuluja, kaikki korko- ja laskutuskulut sisältyvät 126,70 euron kuukausimaksuun.

Mikäli haluan vaihtaa toiseen autoon kolmen vuoden jälkeen, saan Kia Riosta suurella todennäköisyydellä yhtä paljon tai enemmän vaihdossa kuin vanhemmasta autosta. Toki silloin osa autorahoituksen maksueristä on vielä myös maksamatta..

Tulen varmasti säästämään myös joitakin satoja euroja polttoainekuluissa ajamalla uutta autoa vanhan sijaan.

Ja ennen kaikkea on myös syytä muistaa, että saan ajaa autoa joka ei tuota ongelmia ja josta minun ei tarvitse olla huolissani. Silläkin on varsin suuri arvo.

Kiinnostaisiko sinua nopea autokauppa rahoituksella (tai ilman)? Katso MB Mobilen varastossa olevat vaihtoautot ja uudet autot tästä! Rahoituslaskuri löytyy jokaisen auton kohdalla.

Pieni präntti: On toki myös mahdollista onnistua löytämään käytetty auto, joka on todellinen kultakimpale eikä vaadi paljoa korjaamista. Tai jos olet käsistäsi kätevämpi ja sinulla on enemmän aikaa, voit ehkä hoitaa korjaukset itse; kirjoituksen esimerkki perustuu ainoastaan omiin kokemuksiini.

Rahoitusmahdollisuudet ja -kulut eivät välttämättä ole samanlaiset kaikille.